top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Kuijpers

Feestelijke opening nieuwe kantoor E&A Scheer

Afgelopen vrijdag was de officiële opening van het nieuwe kantoor van E&A Scheer in Amsterdam!

Na een warme ontvangst met een heerlijke en herfstige rum cocktail, werden de gasten met de lift naar de Experience ruimte op de bovenste verdieping gebracht. Vanaf dit hoogtepunt daalden zij af naar beneden, langs de Wall of Rum om achtereenvolgens de onderliggende verdiepingen te bewonderen.


In opdracht van Dames 2 en E&A Scheer, werd ik vorig jaar gevraagd mee te denken hoe deze gewenste beleving en functionaliteit ruimtelijk vorm te geven in het nieuwe gebouw. (dat ontworpen is door Dedato ontwerpers & architecten)


Een inspirerend en bijzonder ontwerptraject waar ik met veel plezier op terug kijk!


De nieuwe werkomgeving is al bijna een maand in gebruik en de laatste (interieur)puntjes worden op de i gezet. De projectfoto's moeten nog gemaakt worden, maar graag vertel ik alvast iets over de achterliggende ideeën voor het interieurontwerp. Het begon met een boek en een fles:


Het boek 'Wij wandelen op goud' geeft een beeld van de rijke geschiedenis van de handelsfirma E&A Scheer (die terug gaat tot 1762) en die zeker niet mag ontbreken in de interieurbeleving van het nieuwe kantoor. Het integreren van diverse erfgoed elementen stond dan ook hoog op de wensenlijst.


De fles rum kreeg ik na een bezoek aan het pand van E&A Scheer aan de Deccaweg, waar de geur van rum je al tegemoet komt als je uit de auto stapt... Hier staan de grote oude houten opslagvaten, als ook de nieuwe RVS opslagtanks. Een prachtig contrast!


De fles rum verbeeldt de unieke blend die E&A Scheer samen stelt voor iedere klant (van geïmporteerde rum van over de hele wereld) en die vervolgens in grote hoeveelheden afgenomen en getransporteerd/geëxporteerd worden.

Nadat ik mij had verdiept in 'the world of rum' moest ik vooral denken aan ronde vormen: van suikerriet stengels tot distillery opstellingen, van houten vaten tot RVS iso tanks, van sample flesjes tot monsterglaasjes. Allemaal zijn ze rond. Ronde vormen zijn zacht, vriendelijk en vloeiend. Ze omarmen je.


Voor het vertellen van het verhaal van E&A Scheer gebruik ik naast de ronde vormen ook de materiaal- en kleurbeleving uit 'the world of rum': het doorleefde hout van de vaten, het warme koper van de distilleries en het koele RVS van de iso tanks. De verschillende tinten rum van donkerbruin naar lichtgeel en alles daartussen in. Het frisse groen van het suikerriet dat hier mooi mee contrasteert.De look & feel collage geeft een meer concreet beeld van hoe ik het concept idee voor E&A Scheer heb vertaald naar een ruimtelijke beleving en uitstraling voor het nieuwe interieur: een frisse witte basis met een warme, natuurlijke uitstraling aangevuld met bijzondere (kleur)accenten.Het nieuwe gebouw bestaat uit vier bouwlagen. De rum belevingsroute begint op de derde verdieping waar zich de zes meter hoge Experience ruimte bevindt. Hier worden de unieke rum blends gecreëerd, geproefd en gepresenteerd. Hier worden de gasten ontvangen.


Blikvanger in de ruimte is het plafondhoge blend meubel van RVS dat door het spiegel plafond eiland nog hoger lijkt! De gekozen materialen creëren de gewenste laboratorium achtige sfeer en versterken zo de beleving van de unieke rum blends die hier worden gecreëerd.

De vergadertafel, gemaakt van hergebruikte duigen van een oud opslagvat uit eigen loods, voegt samen met de koperkleurige bar warmte toe.


De achterwand van de bar, die tot de nok toe gevuld is met verschillende soorten flessen rum, omarmt de mixologist die hier uitgenodigd wordt om de lekkerste cocktails met rum te bedenken!


Op de onderliggende tweede verdieping zijn de meeste werkplekken gesitueerd. Er is ruimte om rustig te werken aan de gevel, samen te werken in stilte en out-of-the-box te denken in de brainstormruimte. De Wall of Rum voegt kleur toe en erfgoed elementen als de voorkant van een oud rum vat en vitrines met antieke miniatuur schepen zorgen voor karakter.

De brainstormruimte in de hoek trekt de aandacht door beschrijfbare schuifpanelen in de grijsblauwe accentkleur en een bijzonder verlichtingselement gemaakt van koperen buizen en verschillende rumflessen.


Nog een verdieping lager ligt de R.U.M. room, de ontspanningsruimte voor alle medewerkers om samen te lunchen, te koken of te ontspannen. Iedereen komt hier samen, van de medewerker in de loods tot de masterblender.

Op de achtergrond staan enorme schilderijen die het rum proces verbeelden en zo sfeer geven aan de ruimte. Ook dragen ze bij aan een betere akoestiek in de ruimte.


Verschillende zitmogelijkheden nodigen uit tot samen eten of een (spontaan) informeel overleg.

De oude bakfiets waarmee vroeger de rum rond gebracht werd in Amsterdam, siert het interieur als unieke plantenkar.

Het kookeiland heeft een koperen afwerking om zijn centrale functie te benadrukken. Hier haal je een kop lekkere koffie, kook je een maaltijd voor collega's of bewonder je de erfgoed elementen op de middenconsole.


Via het centrale trappenhuis dalen we verder af naar de begane grond. Deze bestaat uit twee gedeeltes. Aan de achterzijde zijn er werkplekken en voorzieningen t.b.v. het logistieke proces. Hier worden de chauffeurs verwelkomd.


Aan de voorzijde, in het ontvangstgebied bij de hoofdentree, is een eigentijdse museum beleving gecreëerd waar E&A Scheer de rijke historie van het bedrijf kan laten zien.


Het toevoegen van een tafel geeft extra functionaliteit aan de ruimte. Gasten kunnen hier even wachten en de bijzondere historische items in de vitrines bewonderen. Medewerkers kunnen hier overleggen of flex werken. De ronde houten ramen verbinden de ontvangst met het achter gelegen kantoorgedeelte en waarborgen zicht op de entree.


De Wall of Rum behoeft een speciale toelichting. Deze is het verbindende element in het gebouw tussen alle verdiepingen. Grenzend aan de glas pui in het trappenhuis, speelt het licht met de verschillende rum blends in de typische flesjes van E&A Scheer. Het geheel vormt een levendig rum kunstwerk in het gebouw dat zowel de looproute in het trappenhuis als elke afzonderlijke verdieping een uniek karakter geeft!


Deze verticale blikvanger (oftewel rum-regenboog) verbeeldt de kracht van E&A Scheer: het creëren van unieke blends alsmede het importeren en exporteren van grote hoeveelheden bulk rum.Leuk dat je geïnteresseerd was in het verhaal achter het interieurontwerp voor E&A Scheer! De projectfoto's van het resultaat volgen nog!


Ben je ook op zoek naar inspiratie of ideeën voor je (nieuwe) kantoor? Ik denk graag met je mee! Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

302 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page